Over Document Vrijheidsdag

Document Vrijheidsdag is de internationale dag van Open Standaarden en vindt ieder jaar plaats op de laatste woensdag in maart. Het is een dag om samen te komen en het bewustzijn te richten op het steeds groeiende belang van Open Standaarden op alle gebieden van onze digitale communicatie en informatietoegankelijkheid.

Document Vrijheidsdag ('Document Freedom Day' of DFD) is een dag waarop ...

... mensen samenkomen en zichzelf informeren over het steeds groeiende belang van Open Standaarden.

Met de opkomst van nieuwe technologie en hardware wordt er steeds meer communicatie verzonden via elektronische data. Tegelijkertijd wordt er steeds meer informatie aangeboden in digitale formaten en zelfs gemaakt in digitale formaten en zullen zij nooit worden overgezet naar analoge media. Verschillende belanghebbenden proberen deze factoren te exploiteren door communicatie of informatiediensten aan te bieden die niet-vrije dataformaten aanbieden om gebruikers in een lock-in situatie te brengen als het gaat om software, hardware en diensten. Maar we hoeven niet verder te gaan zoals zij dat willen. We kunnen ons vrijmaken van beperkingen en vendor lock-in als we Open Standaarden blijven gebruiken. Dat zijn dataformaten die vrijelijk gebruikt kunnen worden in iedere dienst, hardware of software. Gebruik Document Vrijheidsdag om

DFD heeft alles te maken met compatibiliteit

Weet je nog dat je een belangrijk bestand kreeg toegezonden en dat je computer het niet op een juiste manier kon lezen? Weet je nog dat je een nieuwe applicatie moest kopen of downloaden alleen om een bijlage te kunnen openen die je nodig had voor werk? Hetzelfde gebeurt tienduizenden keren per dag. Kan je je voorstellen hoeveel kennis er niet kan worden uitgewisseld alleen omdat zender en ontvanger (moedwillig of niet) verschillende dataformaten gebruiken? Incompatibiliteiten zoals deze worden meestal veroorzaakt door de manier waarop geheime ('closed') en private ('proprietary') informatie wordt opgeslagen. Dit veroorzaakt enorme problemen voor mensen, bedrijven en overheden, en kost de samenleving een enorme hoeveelheid creativiteit, productiviteit en efficiëntie. Incompatibele standaarden worden gebruikt om markten te manipuleren en bedrijven in staat te stellen om mensen enorme rekeningen te laten betalen voor het privilege om toegang te krijgen tot hun eigen data. Gesloten standaarden zijn ook de basis van 's werelds ergste technologiemonopolies. Kan u zich voorstellen hoeveel kennis toekomstige generaties zullen verliezen als we doorgaan met het gebruiken van niet-vrije, gesloten dataformaten die op een dag niet meer geopend kunnen worden omdat het bedrijf erachter zakelijke geheimen en patenten had en toen failliet ging? Of het bedrijf erachter besluit om over te stappen naar een nieuw formaat en besluit om het oude niet langer te steunen of uit te voeren?

Daarom zijn Open Standaarden zo belangrijk. Alleen open uitvoerbare, bruikbare en gedocumenteerde standaarden kunnen hun compatibiliteit garanderen van iedere software op ieder apparaat, vandaag en in de toekomst. Dataformaten en standaarden zouden open moeten zijn tijdens verzendingen, net zoals opslag, inclusief interfaces en protocollen.

Document Vrijheidsdag is meer dan documenten

Document Vrijheid gaat over veel meer dan alleen essays en werkbladen, het gaat over controle van alle soorten digitale data, inclusief kunst, blad- en opgenomen muziek, e-mails en statistieken. Zij kunnen worden opgeslagen op manieren die gebruikers in hun kracht zetten, maar kunnen ook worden opgeslagen in formaten die ons beperken en manipuleren tegen enorme kosten. Documenten die niet vrij zijn worden opgeslagen ('lock-in') door een bepaalde software of een bepaald bedrijf. De auteur kan niet kiezen hoe deze te gebruiken omdat ze worden gecontroleerd door technische beperkingen. Net zoals een krachtige auto die kunstmatig wordt beperkt tot 30 km/uur.

Open Standaarden zijn daarentegen formaten en protocollen die iedereen kan gebruiken, gratis en zonder beperkingen. Zij hebben 'ingebouwde' compatibiliteit: de manier waarop zij werken wordt publiekelijk gedeeld en iedere organisatie kan ze gebruiken in hun producten en diensten zonder toestemming te vragen. Open Standaarden zijn de fundering van samenwerking en de moderne samenleving: trainrails, stopcontacten en natuurlijke talen zijn allemaal voorbeelden van specificaties waar we allemaal op vertrouwen en die we normaal vinden. Stel dat het spreken van Engels een toestemming en een licentiebijdrage zou vereisen: de samenleving zou achterblijven en chaotisch worden. Daarom kunnen documenten die vrij zijn gebruikt worden op iedere manier die de auteur wil en dat zonder beperkingen. Dus kunnen ze worden gelezen, verzonden, bewerkt en gewijzigd met een grote verscheidenheid aan gereedschappen. Lees meer over Open Standaarden en wat hen definieert.

To top

Copyright 2008-2014 Free Software Foundation Europe e.V.Source code
Wij bedanken André Ockers voor deze vertaling. Raadpleeg de originele tekst voor de officiële versie van deze pagina.
Letterlijk kopiëren en verspreiden van dit gehele artikel is toegestaan in elke vorm, mits deze opmerking behouden blijft.
Gelieve problemen met deze pagina aan webmaster at fsfeurope.org te melden.